Frans

0-100 på 4,2 sekunder

De flesta av oss imponeras av snabba bilar och låga accelerationstider. Frans gillar fart och teknik. Något han får utlopp för på jobbet och på sin fritid i sin mullrande Corvette – som gör 0-100 på 4,2 sekunder.

Med anor från de första bosättarna i byn är Frans en så kallad ur-Nattavaarabo. Frans har alltid nära till skratt och för det mesta ligger det ett leende på lut.

– Den första Nattavaarabon ska visst ha varit ryss. Så ska man gå riktigt långt tillbaka i tiden kanske jag kommer från Karelen, säger Frans med ett underfundigt leende.

Frans har växt upp i en stor familj med fem syskon, mamma och en pappa med ett stort teknikintresse.

– Farsan har en bakgrund i skogsbruket och har utvecklat teknikprylar i samband med det. Framför allt gillar han att bygga traktorer. Teknikintresset har väl letat sig ner till oss ungar också, säger Frans.

Det är dock inte förrän Frans är i 14-15-årsåldern som intresset för teknik och datorer börjar ta fart. Innan dess läste han mest böcker och använde datorn enbart när han spelade på den. Han kan inte komma på om det var något speciellt som fångade hans intresse för datorer och teknik. Han kommer däremot ihåg den första egna bilen, där det fanns styrning med datorer, som någon slags början.

Intresset för fordon och fart är något som alltid hängt med Frans från det att han var liten. Fart i form av snabba bilar och skotrar. Efter ett race med någon som visade sig vara polis fick Frans en sommar utan bilkörning där fokus blev att skruva i hans och brorsans gemensamma hobbyprojekt.

– Vi bygger en gammaldags racingbil från 60-talet. Vår version har dock mjukvaran i sig i form av motorstyrning som vi har byggt ihop med motorn, säger han.

Frans började sin resa på BnearIT som timanställd under studietiden. Så när erbjudandet kom om en tillsvidareanställning föll det sig lika självklart som naturligt att bli en del av BnearITs kodknackargäng.

– BnearIT består ju av tekniknördar så det är som hand i handsken att arbeta här.

Det Frans upplever som mest stimulerande i jobbet är att få hjälpa kunderna med att lösa ett problem eller ett behov längs hela kundresan. Från dialog till färdigt resultat.

– När vi får leverera en produkt och se den komma i bruk, efter att en kund kommit till oss med ett problem som vi lyckats lösa – då är det riktigt, riktigt roligt, säger Frans.