BnearIT – en viktig partner i utvecklinen av Alent Dynamic

Vägarna har korsats vid ett flertal tillfällen, men det var först när Alent hade ett behov av att stärka sig inom systemutveckling som BnearIT blev den perfekta partnern att utveckla Alents mjukvara.

Allt började för 15 år sedan med en revolutionerande virkestorkningsmetod som kallas pumptorkning. Något som Alent Dynamic då fick patent på. Det som skiljer metoden från de traditionella metoderna är att virket torkas i intervaller med värme och ventilering, istället för att torkas kontinuerligt. Det ger, förutom ett bättre resultat, också en bättre energikontroll.

– Vi på Alent har hittat ett sätt att utveckla metoden med hjälp av den data som produceras i torkprocessen. Så på ett sätt går produktionen hos kunderna och den data som produceras där hand i hand med att förfina och vidareutveckla metoden. Nu utvecklas metoden successivt, bland annat i ett forskningsprojekt med LTU där målet är att skapa mer automatik i processen med hjälp av data. Machine Learning i praktiken, säger Peder Björkman.

BnearIT har med sin expertkompetens inom systemutveckling hjälpt Alent att utveckla mjukvaran för att möta behovet att kunna samla in mer data för analys och för utveckling av produkten och kunderna.

– Vi startade samarbetet med BnearIT för några år sedan, och de har varit en viktig partner i vår utveckling, säger Peder.

Alent ser ljust på framtiden. Kunderna blir fler och fler och idag har en marknadsandel på 25 procent i Sverige och med siktet inställt på den Europeiska marknaden. Försäljningen sker i Europa via säljagenter som besitter en djup kunskap inom branschen.

– Målet är att komma in på de stora koncernerna i Europa. Där kommer partnerskapet med BnearIT att vara jätteviktigt för att vi ska kunna tillgodose kundernas behov av anpassning och integration, och att kunna gå mot nästa generations molnbaserade tjänster, säger Peder Björkman.