Nicklas Karlsson i Luleå Energi Arena

BnearITs mångsidiga mästare

Ett jobb som utmanar, en vardag fylld av adrenalinkickar och helger som kantas av god mat. Så sammanfattar vi livet kring BnearIT:s Nicklas Karlsson.

Nicklas Karlsson misstänker att han är tillverkad i Afrika men synnerligen säker på att han är både född och uppvuxen i Gällivare. Uppväxten präglades av idrott och Nicklas sysslade med bland annat fotboll, basket, innebandy, handboll och bowling. Han föll som en kägla för det sistnämnda och när han vid 15 års ålder tagit sig in i juniorlandslaget bleknade övriga idrotter för en tid.

– Efter gymnasiet fanns det inget annat val än att flytta om jag ville hålla på med bowling på en högre nivå, säger han.

Nicklas fick erbjudanden från flera svenska städer och valet föll på Luleå.

– När Boden gick upp i elitserien ett år senare började jag spela med dem. Där var jag kvar ett antal år och var bland annat med och vann SM-guld 1995.

Dessutom är Nicklas också nordisk mästare samt har tre svenska juniorrekord. Ändå har han fler strängar på sin lyra. Att se pappa driva ett glasmästeri i Gällivare inspirerade och Nicklas gick i samma fotspår.

– Jag jobbade själv som glasmästare ett tag men blev arbetslös julen 98. Då fick jag en spark i baken till att göra något annat.

Här börjar Nicklas läsa ekonomi på kvällstid och år 2000 tog studier på Luleå tekniska universitet vid där han läste till systemvetare.

– 2004 väntade jag och min sambo vår andra dotter och då kände jag att det var dags att satsa mer på skola och jobb. Jag la dumt nog inte bara bowlingen på hyllan utan åkte faktiskt raka vägen till återvinningen och kastade kloten. Det var ju lite onödigt kan jag känna såhär i efterhand.

Upptäckt på JV-grillen
Så en dag när Nicklas i godan ro väntar på sin mat på JV-grillen i Luleå stöter han ihop med bekanta som också råkar vara medgrundare till BnearIT.

– Har ni något jobb åt mig, frågade jag. Det hade de inte just där och då men det ledde senare till en praktikplats och 2005 blev jag anställd som systemutvecklare.

På BnearIT har Nicklas hunnit med flera olika positioner och idag bär han titeln systemarkitekt och projektledare.

– Det är roligt och utmanande. Jag trivs väldigt bra. Jag har gått från systemutvecklare till projektledare, hållit i utbildningar, jobbat med kravfångst, pendlat ett år till Stockholm för att jobba mot Riksgäldskontoret och mycket mer. Det är otroligt varierande.

På tal om mat tillbringar Nicklas mer än gärna tid i köket, om tid finns såklart.

– Det är ju sällan jag inte har något att göra men om jag exempelvis har gott om tid en lördag så tycker jag att det är jätteroligt att laga mat. Jag provar gärna nya recept, men tittar inte så mycket på måtten.

Till alla som tror att Nicklas kärlek till idrott tog slut i samma veva som han slutade med bowlingen – ni har fel. I fem år var han ordförande i basketföreningen Gladan Basket där han fortfarande sitter i styrelsen sedan tio år tillbaka, han har suttit i styrelsen för innebandylaget IBK Luleå, varit lagledare i fotboll och coachat alla tre döttrars basketlag.

Nicklas Karlsson utanför Luleå Energi Arena

– Jag har alltid varit oerhört idrottsintresserad. Både att titta på idrott på tv och live. Plus att om jag ändå är och tittar på mina döttrars träningar, då kan jag väl lika gärna hjälpa till? Att coacha är också ett sätt att få vara med och påverka saker och ting. Idrott kommer alltid följa med mig och jag skulle vilja fortsätta jobba med basketen i Luleå på något sätt. För mig är det viktigt att det är en lika idrott för killar och tjejer.