Filip Nykänen systemutvecklare BnearIT

BnearITs starke man

Drömmen var att bli pirat men verkligheten ville annorlunda. Sedan 2020 tituleras han systemutvecklare på BnearIT och på hemmaplan stjäl ett hundratal chiliplantor hans fokus. Möt Filip Nykänen.

Filip Nykänen växte upp med mamma, pappa och syster i tätorten Roknäs i Piteå. Idag bor han några kilometer därifrån, i det 100 kvadratmeter stora huset han många gånger sprungit i som liten.

– Jag tog över det här huset av mormor och morfar hösten 2018. Sedan dess har huset renoverats och jag har gjort det mesta själv. Från att kakla till att tapetsera och installera nya moderna maskiner. Vi har också planer på att ha ett orangeri mellan lekstugan och björken, där har vi sol från morgon till kväll.

28-åringen flyttade in som singel men är nybliven sambo med flickvännen Amberdawn. Här, vid vattnet, trivs de bra och Amberdawns odlingsintresse har smittat av sig på Filip. Det började med en chiliplanta som snabbt fick sällskap av många fler.

– Just nu har vi väl omkring 100 plantor och närmare 180 frön på väg. Jag har alltid haft ett intresse för starka såser som nu har utvecklats till hur jag kan använda chili i matlagning på olika sätt.

starka såser bnearit

En lite större planta har en tejpbit runt stammen som ser till att den växer rakt. 

– Man ska inte göra det mer komplicerat än vad det redan är, konstaterar Filip.

I huset trängs chilibebisar på fönsterbrädor och i det lilla växthuset med lysdioder huserar ännu fler. Med hjälp av ett speciellt program stresstestas en dator för att värma upp luften i växthuset.

– Komponenterna jobbar som tusan. Plantorna vill gärna ha mellan 20 och 30 grader här inne när de är små, säger Filip. Jag har planer på att bygga ett autobevattningssystem längre fram också.

Filip Nykänen BnearIT

Trivs som problemlösare

Som liten beskriver sig Filip som en lite stökig pojke med stort intresse för datorer och elektronik.

– Egentligen ville jag bli pirat men det gick ju inte riktigt. Pappa jobbade som servicetekniker och reparerade tv- video- och radioapparater. Det inspirerade mig och väckte mitt eget teknikintresse, säger han.

Filip har tidigare jobbat som processoperatör inom industrin men har även läst datateknik på Luleå tekniska universitet. Första gången han kom i kontakt med BnearIT var 2019. Då blev han inhyrd som konsult i ett projekt och i januari 2020 blev han anställd som junior systemutvecklare.

– Jag trivs väldigt bra på BnearIT, jag gillar ju problemlösning, det är väldigt tillfredsställande när man får något att fungera. Då känner man sig riktigt glad, ungefär som när man löser Rubiks kub. När man är ute på uppdrag hos kund är det härligt att komma in till vårt egna kontor och träffa kollegorna på BnearIT via våra gemensamma aktiviteter som konsultluncher, kompetensstafetter med mera.

Förutom arbetet och chiliodlingarna spelar han mycket dataspel, åker ut med kajaken och bastar i den vedeldade bastustugan som han byggde för något år sedan.

– Jag har bastat sedan jag var två veckor gammal. Min längsta bastusession varade i fyra timmar. Det är riktigt skönt att varva bastubad med ett dopp i sjön.