BnearIT blir Data Ductus

”Det är dags att vi blir en del av gemenskapen fullt ut”

Den 8 juni byter BnearIT namn till Data Ductus. Ett steg som innefattar vemod, förväntan, glädje och utmaningar.
– Jag är väldigt stolt, säger Anders Hermanson, vd på BnearIT och snart Data Ductus i Luleå.

I mars 2022 berättade BnearIT att de blivit förvärvade av IT-konsultbolaget Data Ductus. Detta för att få ytterligare kapacitet att möta de stora behoven på marknaden. Under den här tiden har BnearIT drivit verksamheten under samma varumärke och ledning som tidigare men 8 juni väntar alltså nästa förändring när BnearIT blir Data Ductus. Ett kliv som BnearITs vd Anders Hermanson tar med stor glädje.

– Det är klart att det är lite vemodigt, resan med BnearIT har varit helt otrolig och superrolig. Men framför allt känner jag glädje och nyfikenhet. Var sak har sin tid och nu är tajmingen perfekt. Jag är inte så nostalgisk som person utan tycker alltid att det är roligt att titta framåt. Data Ductus står för samma värden som vi står för, det är en fin organisation med humana människor och humana ägare som månar om sina medarbetare. Det är dags att vi blir en del av gemenskapen fullt ut.

Även it-konsulten Gustav Wahlquist som jobbat på Data Ductus sedan augusti 2021 ser positivt på samgåendet.

– Det har faktiskt varit lite förvirrande under den här tiden, ska vi ha projekt tillsammans men under olika varumärken? Hur ska allt fungera? Tidigare satt jag också på ett mindre kontor som var en del av ett ganska utspritt verksamhetsområde, så jag jobbade med folk jag aldrig träffade. Nu ska det bli väldigt skönt att verkligen känna att vi är i samma familj och det är roligt att vi är många fler på samma kontor nu som hittar på saker tillsammans.

– Jag håller med, säger Anders Hermanson. Jag märker att det finns en nytändning här. Alla medarbetare är mer offensiva, planerar aktiviteter och har allmänt roligt tillsammans. Det har blivit en helt ny energi som inte är frampiskad utan som har uppstått naturligt och det gör mig väldigt glad. Målet är att fortsätta hålla det så här familjärt, med nära chefer och nära samtal, men att det är Data Ductus-familjen man kommer in i istället.

Tidigare under veckan arrangerades en workshop där 37 medarbetare deltog.

– Jag kände mig så mallig, vi är Luleås största it-konsultfirma! Från mitten på juni är vi 45 anställda på Data Ductus i Luleå med drygt 300 kollegor i resten av Sverige och i USA. Det gör mig stolt.

BNT blir DD

Möjligheter och utmaningar
Anders berättar att samgåendet inte kommer att påverka kunderna men däremot medarbetarna desto mer.
– Mot kunderna blir det egentligen bara mer av samma sak men med större muskler. För medarbetarna öppnas däremot många fler möjligheter upp, plötsligt finns det tillgång till ett kontor i Denver, USA, till exempel, säger han.

Att byta varumärke kommer dock inte helt utan utmaningar.

– BnearIT har varit ett välkänt varumärke i Luleå väldigt länge. Det finns inte samma kännedom om Data Ductus. Med större organisationer finns det så klart andra potentiella utmaningar men inte några som inte går att tackla. Tidigare har vi kunnat ta beslut på stående fot, nu måste man backa uppåt. Plötsligt har vi över 300 anställda, för fem år sen var vi 22, reflekterar Anders Hermanson.

Att vara en del av Data Ductus Luleå-kontor i de nya lokalerna på Bryggeriet i Luleå har skänkt Gustav Wahlquist ett lugn.

– Som anställd har jag aldrig upplevt att man jagar en hög debiteringsgrad. Man jobbar på och märker att det verkar gå bra, men man känner ingen press utan får bara vara lugn och trygg.

Anders Hermanson var med och startade BnearIT 2001 och sedan 2018 har han burit vd-titeln.

– Det har gått ruggigt bra för oss, vi har vuxit och skapat utvecklingsmöjligheter och den positiva bollen är fortfarande i rullning vilket är jätteroligt. Som Gustav säger, vi har aldrig haft fokus på debiteringsgrader och jag tror att det är därför vi har varit så lönsamma. Man ska inte jaga vinsten i sig utan se det som ett kvitto på att man gjort bra saker för kunder och medarbetare. Jag älskar att vara konsult, det är det finaste man kan vara, avslutar Anders Hermanson.