Det rullar på för André

Han går igång på byggprojekt, har ett VM-brons i slotracing och får inte nog av arbetet som systemutvecklare. Den här gången har vi tagit pulsen på André Eriksson!

André Eriksson växte upp med mamma, pappa och syster i Norsjö i Västerbotten. Pappan var förvisso intresserad av programmering men den riktiga inspirationskällan stod en högstadielärare för.

– Jag minns Spectrum 48k som jag programmerade på redan som liten och när min lärare också lärde ut programmering utanför skoltid fastnade intresset på riktigt. Efter de små sidokurserna var det inget snack om vad jag skulle jobba med i framtiden, säger André.

När André avklarat naturvetenskapsprogrammet på gymnasiet väntade högskolestudier i Skellefteå där han läste till högskoleingenjör i datateknik under tre år.

– Det var ett självklart val. Det som däremot inte var självklart var om jag skulle läsa i Luleå, Skellefteå eller Umeå. Men Skellefteå ledde till slut till Luleå ändå, konstaterar han.

Ja, för i Skellefteå träffade han också sin nuvarande fru som i grunden är Luleåbo. Efter några år gick flyttlasset vidare till Luleå – det är nu nio år sedan och paret har hunnit med att både bygga hus och bli tvåbarnsföräldrar.

– Jag gillar byggprojekt och har gjort både garaget och övervåningen själv. Sen kan jag inte få nog av systemutveckling på jobbet så jag har några sådana projekt hemma också. Bland annat har jag utvecklat växthusets bevattningssystem med tillhörande internetuppkoppling. Det finns i en tjusning i att ha gjort det själv.

Slotracing nära hjärtat
2019 började André som systemutvecklare på BnearIT. Han hade jobbat med BnearIT-konsulter i andra sammanhang och när det var dags att byta jobb var it-bolaget därför ett av alternativen.

– Det visade sig vara det bästa alternativet också. Jag trivs otroligt bra. Från att tidigare ha jobbat på ett stort bolag med femtioelva chefer där det var svårt att bli hörd, till att bara knacka på Anders eller Lasse och bli lyssnad på direkt, det är en enorm skillnad.

André sitter som konsult hos verkstadsföretaget Epiroc men deltar i lunchkonsulter och andra arrangemang med gänget på BnearIT. En av dem är som bekant ”månadens aktivitet” där de tillsammans provar på olika aktiviteter. Kanske vore det en idé att slotracing stod på schemat nästa gång, där utövarna tävlar mot varandra på gigantiska trimmade bilbanor.

André har nämligen flera EM-titlar samt ett VM-brons som han knep i New York 2016.
– Det här har jag pysslat med sedan jag var tio år. Det var slotracing eller fotboll som gällde och där lockade bilbanan mer. Det är ju roligt med snabba bilar! Ju äldre jag blivit desto mer uppskattar jag också att göra något annat med händerna än att skriva kod, skrattar han.

Tidigare fanns slotracing-banor på flera platser i landet men nu hittas den närmaste i hemkommunen Norsjö.

– Så tyvärr kör jag inte lika mycket längre, men jag skruvar en hel del med bilarna på fritiden ändå. Men det är riktigt roligt att tävla, jag har varit till USA tre gånger i det ärendet. Första gången fastnade jag i passkontrollen rätt länge när jag berättade varför jag var där, de tittade väldigt konstigt på mig…

Vi på BnearIT är i alla fall väldigt glada över att du återvände till Sverige, Luleå och BnearIT.