Anders Hermanson vd bnearit

En fattig arbetargrabb från Lerbäcken

Han beskriver sig som den fattiga arbetargrabben från Lerbäcken som är kung på C-programmering, älskar relationer och köper för många prylar på nätet. Vi pratar såklart om Anders Hermanson, vd på BnearIT.

I samma stund som Anders Hermanson kliver in genom dörren spricker han upp i ett stort leende. Solglajjerna åker av och fästs på den rosa skjortan, som ju faktiskt blivit lite av hans signum. Han är gjord, född och uppvuxen i Luleå och leendet har följt med honom sedan barnsben.

– Jag har alltid varit en glad grabb, lite nördig och duktig i skolan. Jag drömde redan då om att jobba med datorer, Spectrum 48K och Commodore 64 var riktiga ögonöppnare, skrattar han.

Han läste en 4-årig teknisk linje på gymnasiet som han minns som en fantastisk tid i livet. Därefter ryckte han in som plutonbefäl i lumpen på LV7 i Luleå men det är faktiskt inte hans starkaste minne från 91. En kväll i februari föll blicken på någon som skulle komma att förändra hans liv.

– Då såg jag en supersnygg tjej på nattklubben Cleo. Jag tog mod till mig och gick fram och pratade. Sedan 24 juli 91 har vi hängt ihop, då pussades vi för första gången på hennes föräldrars garageuppfart. Anna har fått stå ut med mycket men det har varit en helt fantastisk resa. Jag älskar att umgås med henne, hon är rolig, hon utmanar mig och hon är kaxig.

Efter att ha studerat industriell ekonomi på Luleå tekniska universitet med fokus på marknadsföring, ekonomi och logistik började Anders jobba som säljare av järnvägsräls på företaget Inexa.

– Jag levde ett liv i sus och dus, var borta tre till fem dagar i veckan och reste business class över hela Europa. Jag hade fantastiska kollegor och otroligt mycket ansvar, säger han.

Men så hände något som gjorde att Anders för första gången ville byta ut livet i sus och dus.

– I juli 99 kom vår lilla Julia till världen. Jag hade aldrig haft hemlängtan tidigare, så där så att det kändes fysiskt i kroppen. Det passade helt enkelt inte att vara borta så mycket längre. Dessutom tappade jag kontaktnätet i Luleå vilket är väldigt viktigt för mig.

En mästare på att bygga relationer
Samtidigt som Anders funderade över att lugna ner sitt hektiska liv fick han ett erbjudande om att jobba som utvecklare på Sigma. Han nappade och var kvar fram till hösten 2001. Under alla dessa år har Anders för övrigt haft ett brinnande teknikintresse, något som inte sällan slutar med att han shoppar prylar på nätet.

– Min fru brukar säga att jag köper allt som har wifi-uppkoppling. Allt från tekokaren till belysning och larm. Ja det blir många onödiga prylar…

Teknikintresset har också visat sig på andra sätt. Anders har alltid programmerat på hobbynivå och pysslat med små sidoprojekt.

– Jag är kung på C-programmering, skrattar han och berättar hur han i en bastu i Kukkolaforsen, tillsammans med ett gäng grabbar, bestämde sig för att starta BnearIT 2001. Samma år som han också blev pappa för andra gången när sonen Jonatan föddes. Efter en tid som utvecklare blev dock saknaden efter marknadspulsen för stark.

– Jag är en mästare på att bygga relationer medan jag nog inte var mer än tre-stjärnig som utvecklare. Förutom när det gällde C-programmering då. Så 2005 klev jag över till BnearITs marknadsområde och 2018 fick jag förtroendet att bli vd. Jag förstod snabbt att det fanns en oerhörd potential i BnearIT och att vi behövde mer bra ledning. Då kliver Lars Frisk in och säger ”här ska jag börja jobba som konsultchef.” Jag svarade ”Ja, det ska du!”. Det var en otrolig vändpunkt för BnearIT.

Utmaning och glädje
Att Anders Hermanson trivs i människors sällskap har nog inte undgått någon som träffat honom. Inte heller att rollen som vd får honom att blomstra.

– Jag älskar människor, relationer, att hjälpa kunder och att göra bra affärer. Det har drivit mig framåt i min karriär och jag har förmånen att jobba med väldigt duktiga människor. Vilken kraft människor har när de får utrymme att göra det de är bra på. Mitt ledarskap handlar om att jag fokuserar nerifrån och upp. Det har aldrig handlat om pengarna. Jag har en triangel på en whiteboard-tavla på mitt kontor som jag tittar på varje dag. Vid knytpunkterna står det medarbetare, kund och pengar. Det ska vara smiley på alla tre hela tiden. Det är en utmaning, men det är det som gör det så förbaskat roligt. Jag är otroligt tacksam över vart livet har fört mig. Jag vill framåt hela tiden och karriärmässigt jagas jag ständigt av den där fattiga arbetargrabben från Lerbäcken. Det är det som tagit mig hit.

Till Lerbäcken har han också återvänt, här lever Anders husliv med familjen sedan 22 år tillbaka. 

– Familjen ger mig ett lugn, där känner jag mig väldigt uppskattad för den jag är och inte det jag gör. Det är viktigt. Framgång är inte det som gör en lycklig.

De tillbringar också mycket tid i stugan i Rörbäck där Anders tränar på att slappna av.

– Jag gillar ju när det händer saker. Umgänge, middagar, god mat och dryck. Där trivs jag som bäst. Även att åka båt, skidor, skoter och att köra min Cab mini som jag köpte när jag fick min 50-årskris. Men ju äldre jag blir desto mer kan jag också slappna av. Jag läser säkert en bok i veckan och jag läser allt – från deckare till chic lit och feel good-böcker. Men visst brukar det börja krypa i kroppen på söndagarna efter en helg i stugan, skrattar han insiktsfullt.