erik karlsson bnearit

En vass projektledare som skapar så det ryker

Han beskriver sig som en udda filur som undviker att tävla men gärna skapar med händerna. Som liten var det lådbilar – på äldre dagar en älskad rökkåta i Jokkmokk. Möt Erik Karlsson, senior konsult på BnearIT.

Erik Karlsson har 30 års yrkeserfarenhet av systemutvecklings- och förvaltningsverksamhet och är en omtyckt kollega som bär på en portfölj med många färdigheter. Med en pappa som gjorde karriär inom räddningstjänsten ingick det i Eriks uppväxt att flytta omkring en del.

– Jag är född i Umeå men har hunnit med att bo i Varberg, Ljusdal och Ulricehamn också.

Han beskriver lilla Erik som en blyg kille som alltid hade olika projekt för sig.

– Gud vet hur många lådbilar jag byggt genom åren. Eller skogskojor. Vi var ett gäng smågrabbar som höll på att greja med många olika saker.

Och greja, det har han fortsatt med. Bland annat var Eriks första PC ett resultat av att han köpte delar och byggde ihop den på egen hand.

– Mest för att jag ville ha provat det. Den fungerade på första försöket, konstaterar han.

Erik är högskoleingenjör i grunden och i början av sin karriär jobbade han som programmerare och blev så småningom intresserad av verksamhetsutveckling. Nu axlar han en projektledarroll samt jobbar med uppdrag inom kravinsamling och verksamhetsanalys på BnearIT.

– Min hemmahamn numera ligger i min förmåga att förstå hur folk arbetar och att beskriva och vidareutveckla det på ett bra sätt. Det gör att jag passar bäst i projektledningsuppdrag och i uppdrag där det handlar om att vaska fram krav av olika slag. Kan vi jobba på ett snabbare, effektivare och mer kvalitativt sätt? Det tycker jag om att gräva i.

Det var 2015 som Erik började på BnearIT efter många år på Ericsson.

– Jag hade passerat 50 år och tyckte att det vore roligt att uppleva hur det är att jobba på ett litet företag där det man gör märks på ett helt annat sätt. Jag trivs väldigt bra. BnearIT har en styrka i att det inte finns någon anonym ägare utan ägaren sitter i företaget. Den kulturen har verkligen sina fördelar. Sen är jag ett socialt djur som inte vill vara helt för mig själv vilket gör att jag trivs med gänget på BnearIT.

Glömmer tid och rum
Många färdigheter var det ja. Man kan minst sagt säga att Erik har avancerat från lådbilsbyggandet. Framför oss på bordet ligger fint skurna skivor kött bredvid en vacker kniv.

– Jag är en udda filur som inte tycker om att tävla, men jag tycker om att skapa med händerna. Vad kan då vara bättre än att servera rökt älghjärta, som jag själv har rökt i en rökkåta som jag själv har byggt och skära upp det med en kniv som jag själv har gjort? Hade ni kommit på kvällen hade jag bjudit på souvasgryta med trattkantareller. Souvasrökt älgkött är det godaste man kan göra med det köttet.

Eriks fru kommer från en by en bit utanför Jokkmokk och det var när den tidigare rökkåtan rasade ihop som Erik bokstavligen tog saken i egna händer.

– Jag kände att det här går ju inte, nu får vi ju ingen souvas! På den vägen är det. Där röker jag bland annat ren, älg och jalapeños som förvandlas till chipotle. Jag har ett gigantisk matintresse och är en stor smak- och doftnörd.

souvasrökt älgkött

Erik beskriver det som att han glömmer tid och rum när han skapar med händerna och visar bland annat de platsbyggda garderoberna, byggda i lägenhetshusets gamla pannrum, och den omsorgsfullt snickrade förvaringsmöbeln.

– När man inte har någon tidspress utan bara får vara kreativ i ögonblicket, det är fantastiskt. Jag skulle gärna ha en timmerkåk men problemet med det är väl att jag skulle snickra ihjäl mig.

Erik sysslar även med sportdykning där han kombinerar ytterligare ett intresse – undervattensfotografering.

– Jag har dykt en hel del här lokalt och grejat som mest med det 20 meter långa Norra Hamnsvraket. Ett vrak som är jämnårigt med stadsflytten från gammelstaden till den nuvarande platsen. Historien triggar mig, jag tycker det är jätteintressant men jag är också intresserad av det marina livet. Jag skulle gärna åka till Filippinerna och uppleva det också.

Att njuta av musik i allmänhet och LP-skivor i synnerhet är också något Erik ägnar en hel del tid år.

– Jag är verkligen en allätare, till den grad som vållar en del människor migrän. Jag lyssnar på allt från Beethoven och Quincy Jones till Louis Armstrong och det svenska bandet Dirty loops.

erik karlsson bnearit