Ett liv i rörelse

Ida Ek är den biträdande konsultchefen som hittar energi i träningen, är nyfiken på människor och gärna mixar frihet med många bollar i luften. Sedan 2021 är hon en del av gänget på BnearIT.

Ända sedan Luleåtjejen Ida Ek var liten har hon haft spring i benen. Oftast hittade man henne utomhus med ett hopprep i handen, ståendes på händer eller som en målinriktad spelare när landhockey med bröderna stod på agendan.

– Som barn tittade jag sällan på tv. Jag såg Lejonkungen för första gången för någon vecka sedan till exempel, skrattar 31-åringen.

Ja, att vara i rörelse är något av en röd tråd i Idas liv. I skolan drogs hon till idrotten och fastnade snabbt för både basket och fotboll. Här väcktes också ett stort driv kopplat till en hälsosam livsstil.

– Jag hade många idéer redan som liten. När jag var tio år drog jag ihop basketturneringar och gjorde egna korgar av rockringar och när det var dags för projektarbete på gymnasiet fixade jag och min kompis sponsorerar och arrangerade ett basketläger som pågick under en vecka. Jag blir väldigt driftig när jag tycker att något är roligt.

Att leka med dockor som tjejkompisarna gjorde, förstod hon sig inte på.

– Jag har noll fantasi på det sättet men att vara kreativ när det kommer till träning är något helt annat.

En aktiv livsstil
Idag lever Ida ett naturnära villaliv med sambo och bonusbarn i Lossen, mellan Jämtön och Rörbäck. Hon tycker om en fartfylld vardag och trivs inte när livet blir för inrutat och kräver mycket planering.

– Jag tycker om att ha mycket att göra men inte när det är för mycket i kalendern. Jag gillar friheten och möjligheten att vara spontan.

Hon är inte längre aktiv inom basket och fotboll men däremot agerar hon spinninginstruktör på Stil en gång i veckan och har även hittat glädjen inom crossfit-världen.

– Jag får så otroligt mycket energi och glädje av att leda pass och få möjlighet att vara med och bidra till att någon mår bättre. Själv tränar jag för att jag känner mig märkbart piggare och jag blir mer kreativ av träning, det är ett viktigt komplement till att jag sitter mycket vid en dator under dagarna. Det är inte naturligt för mig och för att fixa det behöver jag göra av med energi, då har jag mycket enklare att hitta idéer, samband och kopplingar när jag sedan slår mig ner vid datorn.

Den 1 december 2021 klev hon in som biträdande konsultchef på BnearIT och hon ångrar inte en sekund. 

– Jag är verkligen på rätt ställe och trivs superbra. Jag jobbar med det jag vill – operativt och strategiskt med fokus på människan. Hur man värnar om sina medarbetare är något jag tycker är superviktigt. På BnearIT har vi hälsosatsningar på både individ- och gruppnivå, utvecklingsplaner, kunskapsseminarier, schemalagda möten med varje medarbetare varannan vecka, kompetensstafetter och mycket annat. Allt är framtaget för att man bryr sig om sina medarbetare, vilket jag tycker är otroligt viktigt då de är vår främsta resurs. Fina och sunda värderingar som är helt i linje med vad jag själv står för. Att jag också får jobba med jätteroliga, kompetenta och prestigelösa människor är ett stort plus.

Nyfiken på människan
Ida har tidigare studerat sociologi med inriktning mot personal- och arbetsvetenskap vid Luleå tekniska universitet och alltid funnit ett intresse i hur olika personligheter fungerar.

– Jag har alltid varit nyfiken på hur människan fungerar och hur olika beteenden ligger till grund för olika uttryck. Jag har tidigare funderat på yrken som psykolog, fysioterapeut eller liknande men kommit fram till att jag, genom att jobba med HR-frågor, kan främja hälsa och välmående på så många sätt. Kan man jobba med en fin kultur på arbetsplatsen så att folk trivs, så leder det till ett välmående. Man skapar förutsättningar för en tillfredsställande vardag och det handlar inte bara om träning utan om trivsel, ledarskap, kommunikation, gemenskap och mycket annat. Sådant som människan i grunden mer eller mindre behöver.