Flyttade 125 mil – för ett jobb på BnearIT

En längtan efter ett nytt äventyr, en charmig hemsida och en förälskelse i Norrbottens vackra natur fick Nina Malmqvist att ta ett snabbt och vågat beslut. Hon packade ryggsäcken och kastade sig på tåget för att tuffa drygt 125 mil från tryggheten i Göteborg till ett nytt jobb och nya människor i en stad hon aldrig besökt.
– Jag googlade på lite olika IT-jobb, och fastnade för BnearIT ganska direkt, gillade deras hemsida och människorna i den, säger 24-åringen.

Nina befann sig i Nya Zeeland när nyheterna började rapportera om något som skulle vända upp och ner på en hel värld. Massa människor hade börjat insjukna i Kina efter att de besökt en matmarknad i Wuhan.

– Jag hade varit i Nederländerna och läst ett år Data Science och AI och bestämde mig för att åka till Nya Zeeland och resa runt. Tanken var att stanna där men jag fick vända hem då coronaviruset slog till, säger hon.

Väl hemma kände Nina att det inte var där hon ville vara, utan något nytt äventyr lockade. På bussen på väg till hennes föräldrar som bor en bit utanför Göteborg hittade hon via Google ett företag i Luleå som sökte passionerade och jordnära systemutvecklare. 

– Jag googlade på IT-jobb och fastnade snabbt för BnearIT. Jag gillade deras hemsida som var väldigt charmig och BnearIT kändes roligare än de andra. Jag kände att det är där jag vill växa som systemutvecklare. 

Väl framme hos sina föräldrar var ansökan inskickad. Det hon inte visste då var att om bara några dagar skulle hon berätta för dem att deras dotter ska flytta 125 mil norrut till ett nytt jobb och en ny stad.

– Jag fick ett mejl där jag skulle göra ett programmeringtest och ett kunskapstest inom programmering. Dagen efter hörde Lars Frisk, konsultchef BnearIT, av sig och sa att det där gick ju bra och att jobbet var mitt, säger Nina och fortsätter:

– Det var inget att tveka på. Både jobbet och Luleå kändes spännande och kul. Dessutom hade jag kollat upp att det nyss startat ett jättefint klättergym där. 

Just klättergymmet och klättringen var något som spelade en stor roll i flytten. 

– Jag älskar att klättra. Det är mitt stora intresse. Och i Luleå och i Norrbotten finns det väldigt bra klättring.

Efter en månad i Luleå och på BnearIT summerar hon tiden med ett ord – rätt.

– Det känns som att jag verkligen gjort rätt. Jag hade inte kunnat komma till en bättre arbetsplats. Trots att BnearIT växt ganska mycket så är det väldigt skön stämning. Ryktet om att norrlänningar är trevliga stämmer verkligen, säger hon.