På BnearIT går det som på räls

Från Linköping, vidare genom landet med slutdestination Luleå. Så har Tommy Ohrlings geografiska resa sett ut. Den sociala tågvärden som sadlade om till nördig systemutvecklare och sedan 2020 är en del av BnearIT.

Tommy Ohrling växte upp i en liten by utanför Linköping. Där tillbringade han mycket tid utomhus med kompisarna, när han inte satt djupt försjunken i någon apparat han precis pillat sönder förstås.

– Flera av pappas datorer har fått vika hädan lite för tidigt kan man säga. Även några telefoner och annat smått och gott. Jag ville ju veta hur de fungerade, skrattar han.

När gymnasiet stundade packade han väskan och flyttade till Åtvidaberg för att läsa till el- och nätverkstekniker. Därefter har han hunnit med en sväng på lager i Örebro och butiksjobb på Expert i Sandviken, Valbo och Gävle.

– Att jobba på lager var skitkul, men det blev lite väl inrutat efter ett tag. Butiksjobbet var också riktigt roligt, just att vara i olika städer och träffa nya människor hela tiden.

Ja, för 35-åringen är en väldigt social och serviceinriktad person som gärna upplever mycket och omger sig med människor. Därför tvekade han inte när han såg att SJ sökte en tågvärd.

– Jag har åkt mycket tåg i min barndom och då har jag alltid suttit och pratat med alla andra resenärer. Det har varit ett gemytlig inslag i mitt liv.

Efter en åtta timmar lång intervju där psykologer och olika tester avlöste varandra stod det klart. Tommy hade fått jobbet.

– Det var ett väldigt socialt och omväxlande jobb med många kollegor och möten med nya resenärer hela tiden. Jag är en person som hela tiden vill utvecklas och jag bar flera titlar genom åren.

En ny resa startade
Mellan 2007–2020 rullade Tommy både neråt och uppåt i landet. Som tågvärd, tågmästare, serviceledare och fordonsoperatör. Under tiden fann han också kärleken i Åre och snart bar han titeln pappa. Det som fick Tommy att ta steget att gå mot en annan karriär var en händelse han sent ska glömma.

– Jag skulle koppla två vagnar när någonting gick fel. Kommunikationen med lokföraren brast och jag hamnade under vagnarna. Tack och lov gick det bra men då kände jag att nä, jag har barn nu, jag måste göra något annat. Jag fick inte heller den där utvecklingen inom jobbet längre.

Där och då började en ny resa. Åren på tåget hade inneburit många kvällar på hotell där Tommy via onlinekurser lärt sig en hel del om att bygga hemsidor, med syftet att ha en egen plattform för det stora fritidsintresset – att fotografera naturbilder.

– Ju mer jag såg kod desto mer förstod jag att det fanns en tanke bakom allting, ett sammanhang. Det triggade mycket hos mig. Men jag förstod också att det här inte var något jag skulle klara av att lära mig på egen hand. När min fru började längta hem till Norrbotten flyttade vi upp till Luleå, jag började jobba på Norrtåg och ramlade samtidigt över en YH-utbildning på halvfart i Piteå till systemintegratör. Den gav mig en riktigt bra grund inom systemarkitektur och en bra insikt i hur yrket fungerar.

Har hittat hem
Inom järnvägarna hade Tommy stött på väldigt många bristfälliga system som han i och med utbildningen började inse att han faktiskt kunde lösa bättre bara han fick möjligheten som systemutvecklare. 2020 började han hos oss på BnearIT.

– Just grejen av att få ihop ett system – från noll till fullt fungerande, det är mäktigt. En helt otrolig känsla. Sen finns det inget slut på hur mycket man kan lära sig vilket jag går igång på väldigt mycket. Jag måste bromsa mig själv för att inte sitta med det hela tiden, så man kan verkligen säga att jag har hittat hem. Möjligheten att få komma till BnearIT har betytt jättemycket, jag har skitroligt. Teamet är väldigt varierat, många är väldigt utåtriktade och alla är så sjukt kunniga på kod att man bara häpnar. Det känns som att jag är en del av någonting större.

Sedan i somras sitter Tommy på heltid som konsult hos företaget Alent Dynamic i Luleå där han trivs väldigt bra.

– Jag har svårt att se att jag kan tröttna på det här yrket, med tanke på att man aldrig blir fullärd.

Varmt välkommen Tommy!