Rummet fyllt med en modelljärnväg

Tänk dig ett helt rum fyllt med en modelljärnväg i fyra plan. Miljöer, växlar, styrningar hit och dit och avancerade detaljer som utvecklats med hjälp av CAD och 3D-skrivare. Det är ett av Leifs största intressen – att lösa problem oavsett om det är att fixa någon detalj med 3D-skrivaren till modelljärnvägen eller om det handlar om ett djupt mjukvaruproblem.

Leif är Lule-inföding med anor långt tillbaka, med en historia om en förfader som huserade ute i Luleå skärgård som hamnfogde och drev in fiskeriskatt för staten. Skärgården är en del av tillvaron även för Leif och där han hämtar andan emellanåt i stugan ute på Småskär.

Teknikintresset har alltid funnits där och en tidig favoritsysselsättning var att hans mamma gav honom en kabelhärva som han kunde sitta och leka med i timmar. Det utvecklades så småningom till ett mer grundmurat intresse för tågbanor och allt som hänger ihop med det – styrning med elektronik och såna grejer.

Den första datorn kom in i Leifs tillvaro när han som 12-13 åring hade en kompis med en ABC 80 som han blev helt fascinerad av.

– Det året gick alla mina julklappspengar till att finansiera min första dator. På den tiden fanns det inte så mycket spel att tillgå så det blev mest att programmera själv. Enklare spel som ”Masken”. Ingen vidare grafik att tala om, berättar Leif.

Nästa dator blev en Sinclair Spectrum som han fortfarande har kvar som är fullt fungerande.

På gymnasietiden frodades Leifs intresse för teknik när han under fyra år studerade på tekniklinjen samtidigt som han drev skolans datorklubb. Första sommarjobbet var på Dako där han fick uppgradera alla Apple-datorer med ny hårdvara.

– Varenda krona jag tjänade den sommaren gick till en matrisskrivare.

Efter studenten började Leif direkt att jobba på sitt första IT-jobb. Där blev han kvar 27 år.

– Efter 27 år kände jag väl att det var dags att göra något nytt, säger han.

Där kom BnearIT in i bilden.

– Det var framför allt bredden med BnearIT som lockade och särskilt spännande lät arbetet med Smart Recycling (En produkt som utvecklats i samarbete mellan BnearIT och Electrotech), säger Leif.

Redan ett och ett halvt år innan han började jobba på BnearIT var han och hälsade på vid en inflyttningsfest och kände redan då att stämningen och atmosfären var härlig och hjärtlig.

En av Leifs främsta drivkrafter är att lösa problem.

– Att hitta en teknisk lösning där samspelet med elektronik och mjukvara löser problemet. Det blir nästan som en drog eller en kick att få bekräftelse från kunden att man har gjort skillnad, säger Leif.