Satsar i krisen – nu hjälper IT-bolagen varandra

Förra veckan offentliggjorde Luleåbolaget BnearIT att de skrivit ett komplett driftsavtal för sina servrar med branschkollegan Skylite.

BnearIT har sedan länge driftat egna servrar men väljer alltså nu, mitt i en pågående pandemi, att överlåta driften till Skylite. De har verkat sida vid sida i många år och när kontraktskrivningen äger rum på Hotell Savoy, förklarar Anders Hermansson, VD på BnearIT, närmare om hur tankarna gått:

– Valet baserades givetvis på kompetensen primärt, och det känns såklart oerhört tryggt att hitta det hos en lokal partner så att vi, i värsta fall, kan knalla 200 meter ner för gatan och diskutera saken över en kopp kaffe.

Han fortsätter:
– Vårt huvudfokus och kärnkompetens ligger ju inte på serverhosting utan på

systemutveckling och genom det här avtalet får vi möjlighet att fokusera på det vi faktiskt ska göra – och är bra på.

Mattias Lindström berättar att Skylite sedan länge arbetar med både regionala och lokala IT-bolag som valt att lägga över sin drift på dem – och att de nu, lite skämtsamt, refererar till sig själva som “IT-bolagens IT-bolag”.

– Att arbeta med bolag som själva är specialister på IT ställer höga krav på oss som leverantör – något som i förlängningen gjort och gör oss ännu vassare.

Och just det där med spetsen är något både Anders och Mattias är rungande överens om – att det här avtalet inte bara utvecklar företagsklimatet i Norrbotten utan kanske framför allt vässar de egna bolagen.

Det här är historien om utvecklarna som utvecklar varandra. Om två bolags resa mot att bli specialister och hur de hjälps åt för att bli ännu mer spetsiga. Något som de båda är övertygade om kommer att generera en ännu mer attraktiv tjänst för alla inblandade parter.

– Det är inte världens största affär på något sätt men i dessa tider känns det extra bra att vi går ihop – och på den vägen också driver oss själva att bli bättre, att vi peppar varandra att våga se framåt. Bortom Corona.