Mark Tuuling

Välkommen hem Mark!

Till och med en stockholmare kan vända hem till Norrbotten! Det kanske kräver en närmare förklaring men det kommer vi till lite senare.

Den 12 april började vår senaste superstjärna Mark Tuuling hos oss på BnearIT. Vi slog oss ner med Mark för att ta reda på hur han hamnade i den här änden av landet – och för att lära känna honom lite bättre såklart!

Mark är född och uppvuxen i Älvsjö, men är trots detta noga med att han håller på Luleå Hockey här uppe och inte konkurrenten 13 mil söderut. Det finns bara ett AIK och det är Gnaget, enligt Mark.

Det blir snabbt tydligt att Mark alltid har varit intresserad av datorspel. Redan som tioåring i Stockholm kom han i kontakt med sin första dator – en VIC64 med bandstation. Ett intresse som sedan höll i sig nog länge för att bli ett yrke. Men på vägen dit hann det rinna mycket vatten under broarna.

Datorspel kommer jag alltid att vara intresserad av och hålla på med, förklarar Mark.

Datorspel är långt ifrån Marks enda intresse. Ju mer vi pratar med Mark – desto fler intressen dyker upp, och samtliga verkar ha startat i hans eget huvud, helt på eget bevåg. Han tjatade till exempel till sig sin första dator för att kunna spela. Därefter kom han på att motocross skulle bli hans nästa stora intresse, och så blev det – såklart. Det tycks vara en röd tråd genom hela Marks liv, det här med att få en idé och att sedan med en enorm målmedvetenhet, driva igenom den tills målet är nått. Tills han helt enkelt bemästrat idén i verkligheten. En väldigt bra egenskap tycker vi!

En salig blandning av C-körkort & C#
Marks yrkesbana började förvisso med IT – då han arbetade med att hjälpa företag analysera och optimera trafiken på sina webbplatser. Idag är det här med Big Data-analyser av användarmönster och användargrupper ett hett område – men när det begav sig var det ett specialområde i utbildningen inom ekonomi och IT-management som han gick. I slutet på 90-talet så var området i sin linda och fick sig en rejäl törn när IT-bubblan sprack med Icon medialabb och Framfab i spetsen.

När bubblan sprack tog Mark, istället för att deppa ihop, tillfället i akt att förverkliga en annan pojkdröm – nämligen att få lära sig att köra lastbil! Så han tog sitt pick och pack och flyttade nästan 112 mil från Stockholm – till Pajala. Med sitt nya C-körkort i plånboken fick han snabbt jobb som lastbilschaufför i gruvan i Kaunisvaara. Det blev inkörsporten till ett liv på heltid i Norrbotten. Som vi nu vet gick Northland i konkurs och Mark valde då att flytta tillbaka till Stockholm.

Alltid all in
Återigen lät sig Mark inte nedslås utan återupptog istället sin relation med datorer och programmering. Nu tog det fart på riktigt och med datorspelsintresset som utgångspunkt blev det en hel del hackande. Han tog en snabbkurs i C# och gick åter igen “all in” – ett nytt intresse var fött! Denna gång slutade det med en examen som Full Stack Developer från det välrenommerade Code Institute på Irland.

Klipp till 2021 och BnearIT ‘s nördälskande jobbannonser. För det var nämligen just det faktumet att vi helt öppet älskar, och identifierar oss själva som, nördar som talade direkt till Mark som kände att “Där vill jag verkligen vara!”. Vad vi nu förstått är typiskt för Mark, resulterade detta i ännu en flytt till Norrbotten. Eller tillbaka till Norrbotten ska vi väl säga, och så gick det alltså till när en stockholmare vände hem till Norrbotten.

Välkommen till BnearIT Mark och välkommen hem.