Välkommen tillbaka Nina

Orädd, nyfiken och äventyrslysten. Krydda med action och resultatet blir BnearIT-nörden Nina Malmqvist från Göteborg.

Nina växte upp tillsammans med sin mamma, pappa och storebror i den lilla byn Ytterby som tillhör Kungälvs kommun. Hon har alltid varit aktiv och studerade på idrottsgymnasiet med ridning som inriktning. Nyfikenheten för blockprogrammering väcktes redan i 10-årsåldern när hennes pappa, som jobbar inom IT-branschen, introducerade den världen för henne.

– Det var nästan som att lägga ett pussel kändes det som. Sedan dess har jag varit intresserad av teknik och programmering, säger Nina.  

Efter gymnasiet tog Nina ett sabbatsår och sedan väntade universitetsstudier på Chalmers tekniska högskola där kärleken för programmering fortsatte att växa fram.

– Jag insåg att jag ju faktiskt tyckte att det var riktigt roligt, så när tredje och valbara året kom läste jag mer datainriktade kurser.

När Nina sedan skulle påbörja sina masterstudier valde hon inriktningen Data Science and AI och började med ett halvår som utbytesstudent i Nederländerna. Där blev det mer inriktning mot Cyber Security och Quantum Communication – hur man krypterar för kvantdatorer och så vidare. 

– Det var synd att inte Chalmers hade den inriktningen, det var mycket fysik vilket jag tyckte var jätteintressant.

Därefter väntade ännu ett sabbatsår och Nina passade på att resa till Nya Zeeland, lagom till att corona och lockdown var ett faktum. Rastlösheten gjorde att hon återupptog masterstudierna på distans och det var minst sagt en upp och nervänd tid.

– Jag klev upp mitt i natten för att vara med på föreläsningar som pågick i Sverige.

Efter total isolering under närmare fem veckors tid återvände hon till Sverige fast besluten att börja jobba. Tiden i Nya Zeeland hade fått upp Ninas ögon för naturlivet och det kändes därför helt rätt att söka sig norrut i vårt avlånga land.

– Där hittade jag BnearIT och jag ångrar inte en sekund.

En avstickare till Luxemburg
Äventyrslystnaden har inte stillats sedan dess så när Amazon hörde av sig för att höra om Nina var intresserad av att göra praktik på deras kontor i Luxemburg under ett halvår tvekade hon inte.

– Det kändes jättespännande och intressant att jobba i ett annat land. Att jobba på Amazon var en mycket rolig och lärorik tid med ganska höga förväntningar – där jobbar du tills du är klar, så det blev en del sena kvällar inför leveranser. Man jobbar också mycket på egen hand även om man är delaktig i ett team med olika projekt men med samma syfte. Alla hade sina egna projekt. Jobbkulturen är lite annorlunda i jämförelse med Sverige men det var en jättebra erfarenhet och jag uppskattar det jag har här hemma ännu mer. Här på BnearIT jobbar vi mer tillsammans, pushar varandra och har en fin gemenskap.

Nina är impulsiv och en person som säger ja i första hand. Här i Luleå har hon funnit sig till rätta och stortrivs med staden och BnearIT. 

– Här har jag träffat helt underbara människor och fått nya vänner. Klättringen är dessutom jättebra här i Luleå med klätterhall och fina klippor, säger hon.

Nu är det ett tag sedan hon klättrade efter en vurpa med down-hill-cykel med några brutna revben och hjärnskakning som följd. Men humöret är det inget fel på trots det. Så Nina rusar vidare i livet och antar nya utmaningar och nya uppdrag med samma härliga entusiasm som alltid.

Så med det sagt säger vi ”Välkommen tillbaka Nina” efter din sejour ute i den stora världen.